Како дошло на 9 мај да се слави победата над фашизмот?


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


На 7 мај германските трупи се веќе распаднати и генералот Алфред Јодл, овластен од в.д претседателот на рајхот, Карл Дениц, ноќта спроти 8 мај потпиша капитулација во Реимс, Франција и тоа утредента осамна по сите медиуми во западна Европа и САД.

Меѓутоа на Сталин тоа не му се допаднало, па потпишувањето на капитулација морало да оди на поправен испит. На 8 мај се чекала делегацијата на сојузниците да стигнат до Берлин до 22ч. Капитулацијата овој пат ја потпишал генералот Кајтел, пред делегации од сите сојузници во 23ч по средноевропско време, но бидејќи било 1ч по полноќ во Москва, советската власт почна да си го слави овој ден како ден на победата над фашизмот, додека Западна Европа продолжи да го одбележува 8 мај. Сепак по Шумановата декларација дадена на 9 мај 1950, некако компромисно датумот 9 мај почна да се одбележува секаде во Европа, дали како Ден на Европа или како Ден на победата над фашизмот.

Советскиот сојуз дефинитивно даде најмногу жртви во 2 светска војна и е една од најзаслужните држави за победата над фашизмот. Сепак, остануваат два белези кои во источноевропската историографија (а и кај нас) се занемаруваа до падот на Берлинскиот ѕид. Првиот дека во периодот од потпишувањето на договорот Рибентроп-Молотов па се до 22.06.1941, Хитлер и Сталин практично беa сојузници во поделбата на Европа. Додека едниот ја освојуваше западна, другиот хараше во источна Европа, а Полска практично си ја поделија како торта. Вториот белег е железната завеса и огромните злосторства кои ги нанесоа комунистите врз жителите на источноевропските држави, вклучително и на граѓаните од поранешниот СССР.

Пишува: Костадин Стојаноски