Јапонија до март планира да собере 2 тони благородни метали од отпад – еве ја причината


Лига на Шампиони: Нова сезона, нови очекувања! ↓↓↓


Јапонската престолнина Токио во 2020 година ќе биде домаќин на летните Олимписки игри, па поради тоа, Јапонците си имаат зададено јак предизвик до крајот на март оваа година, од електронски и секаков вид друг податлив отпад, да соберат вкупно 2 тона злато, сребро и бронза, од кои ќе ги изработат сите олимписки и параолимписки медали за претстојната Олимпијада.

Натпреварите на Олимписките игри во Токио започнуваат за нешто повеќе од 500 дена. Сите метали ќе бидат собрани од паметни телефони, дигитални фотоапарати и лаптопи.

Организаторите во соопштението навеле дека целната количина на бронза, сребро и злато ќе бидат извадени од електронските уреди. Се очекува целта да биде остварена до 31 март.

Потребно е да се соберат два тони злато, сребро и бронза за 5.000 олимписки медали. Дизајнот на медалите ќе биде објавен подоцна во текот на годинава.