Истражувања објавени во Cardiovascular Research: Подолга изложеност на загаден воздух ја зголемува смртноста од КОВИД-19


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Според резултатите од студитее објавени во списанието Cardiovascular Research, долготрајната изложеност на загаден градски воздух може да го зголеми ризикот од смртност од коронавирус во просек за 15 отсто ширум светот.

Овие резултати се добие од истражувањата кои биле фокусирани на делот со можни ефекти од овој вид на контаминација на стапката на смртност од коронавирус, цитирано од АФП.

Според научниците од авторитетниот германски научен институт Макс Планк, овој процент е еднаков на 19% од смртните случаи од ковид-19 во Европа, 17% во Северна Америка и околу 27% во Источна Азија.

Долготрајната изложеност на загадување на воздухот придонела за 29% од смртните случаи во Чешка, 27% во Кина, 26% во Германија, 22% во Швајцарија, 21% во Белгија, 19% во Холандија, 18% во Франција, 15 % во Италија, 14% во Велика Британија, 12% во Бразил, 11% во Португалија, 9% во Шпанија, 6% во Израел, 3% во Австралија и само 1% во Нов Зеланд.

Германски научници користеле епидемиолошки податоци од САД и Кина за загадувањето на воздухот, ширењето на вирусот Ковид-19 и вирусот САРС од 2003 година, што предизвикува болест слична на симптомите.

Тие ги комбинирале добиените информации со сателитски податоци за глобалното изложување на ситни честички прашина и податоците од мрежите за следење на загадувањето на почвата за да ги направат своите пресметки.

Авторите нагласуваат дека не наоѓаат доволна основа да прогласат директна каузална врска помеѓу овој вид контаминација и смртност од ковид-19, но потенцираат дека достапните податоци покажуваат дека ситните честички прашина ја зголемуваат активноста на рецепторот ACE-2 (на латински јазик). еж.), кој се наоѓа на надворешниот слој на клетките и го олеснува продирањето на коронавирусот.

Овде буквално имаме двоен удар: аерозагадувањето ги оштетува белите дробови и ја зголемува активноста на ACE-2, што доведува до побрзо внесување на коронавирусот “, рече д-р Томас Мунзел, еден од авторите на студијата.

„Транзицијата кон зелена економија со чиста енергија ќе помогне и во обновувањето на животната средина и јавното здравје – локално со подобрување на квалитетот на воздухот и на глобално ниво со ограничување на климатските промени“, рече Томас Мунзел.

АФП, исто така, го цитира мислењето на професорката Ана Хансел, од Универзитетот во Лестер, Велика Британија, дека врската помеѓу загадувањето на воздухот и смртноста од КОВИД-19 е „многу веројатна“, но во оваа фаза е рано да се обиде да се измери.