Истакнатиот македонист Фридман: „Негирањето на македонскиот јазик од страна на Бугарија е враќање во времето на фашизмот“


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Заклучокот на Бугарската академија на науки дека македонскиот јазик не постои, oдносно дека е дијалект на бугарскиот, е враќање во времето на фашизмот. Ова е став на професорот Виктор Фридман, акадeмик и долгогодишен шеф на Катедрата за словенски јазици и литератури на Универзитетот во Чикаго, пренесува Гласот на Америка.

„Бугарите всушност, освен еден краток период од 46-та до 48-ма година, никогаш навистина не го признавале македонскиот јазик, а јас би рекол дека сегашната ситуација во Бугарија е враќање на ситуацијата во 30-тите години и раните 40-ти години. Значи времето на фашизмот кога Бугарите велат дека нема македонски јазик и дека македонскиот јазик бил бугарски. Сега велат дека сите македонски говори се бугарски, а во 99-та година нели признале македонски јазик, ама само официјалниот јазик во Република Македонија. За жал политиката на Бугарија се` уште е врзана со фашистичкиот период и тоа тешко да се промени затоа што веќе се влезени во Европа“, вели Фридман.

Тој смета дека Бугарија реагира и на Преспанскиот договор, но нејзините апетити се широки.

„Да го немаше Преспанскиот договор Бугарите ќе беа потивки затоа што Македонија ќе немаше шанси за во Европа заради Грција. Во 2016 година излезе нов атлас за бугарски дијалекти не само со цела Македонија, не само со дијалектите во Грција и во Албанија и Гора, но и цела источна Србија. И еве прашувајте ги Бугарите што мислат за ова со јазикот, ако не мислат исто така за територијата“, вели Фридман.