Гола на џамија во Хрватска


Кој ќе освои трофеј во Бундеслигата, а кој ќе испадне од Премиер лигата!?


Хрватската уметница Нина Камењарин, целосно гола, се качи на врвот од павилјонот на Мештровиќ – популарната џамија во центарот на Загреб.

Уметницата настапи во „перформансот“ како омаж на Томислав Готовац, хрватски изведувач, кој исто така застанал гол на истото место во 1996 година и го именува своето дело „Гардија на Рајна“.

Претставата на Нина Камењарин е дел од проектот „Иднината на политичката изведба“, кој го означува хрватското претседателство на Советот на Европската унија.