Фраерите од Куба со тони рум сакаат да исплатат долг од 276 милиони долари


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Куба на Чесите им даде сосема непристоен предлог да им го исплати мултимилионскиот долг кој го има кон нивната држава од 276 милиони долари во натура. Поточно, со рум.

Од чешкото министерство за финансии изјавија дека Кубанците ја понудиле оваа опција за време на скорешните преговори кои ги имаа со Чешка на оваа тема.

Куба им борчи на чешките власти 276 милиони долари, и ако Чешка ја прифати исплатата во натура од Кубанците, Чесите ќе имаат залиха од рум за векови однапред. Сепак, Прага посочи дека преферира парите, или барем дел од нив, да ги добие во кеш.

Долговите на Хавана датираат од времето на Студентата војна, кога Куба и она што тогаш беше Чехословачка, беа дел од комунистичкиот блок.

Куба сега нема толку пари, но има огромни залихи на рум, а чешкиот министер за финансии рече дека исплатата би можела да биде во рум или во фармацевтски производи и лекови. Но, кубанските лекови немаат сертификат од ЕУ, па таа варијанта отпаѓа од старт.