„Фонтана-милионер“: На нејзиното дно лежат милиони евра


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Туристите минатата година во римската Фонтана ди Треви фрлиле пари во вредност од 1,5 милиони долари.

По едногодишната обнова, римската знаменитост, барокното ремек-дело на Никола Салви од 18. век, повторно е отворена во 2015 година.

Според легендата, секој кој ќе фрли паричка во Фонтана ди Трави еден ден ќе се врати во Рим. Корисникот на тие пари е хуманитарната организација Каритас.

Три најзастапени валути извадени од фонтаната се еврото, американскиот долар и јапонски јен.

Паричките не е единствено што може да се најде на дното на фонтаната. Како што е соопштено минатата година пронајдени се и две забни протези.