Филипче: Првите дози од вакцината на „Фајзер“ Македонија ги добива во февруари


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека е постигнат директен договор помеѓу Македонија и „Фајзер“ за набавка на првите дози од вакцината против коронавирусот од страна на нашата земја.

„Република Северна Македонија во февруари ги добива првите дози на Фајзер вакцината. Денеска попладне постигнавме директен договор со компанијата, а количина ќе биде позната во текот на следните недели. Следните дози од вакцината на Фајзер ќе пристигнат во март и април. Министерството за здравство продолжува разговори за обезбедување вакцини и преку преговори со земјите членки на ЕУ како и преку Ковкакс механизмот од каде се очекува распоредот и датумот за дистрибуција на првите количини. Ова е одлична вест за сите граѓани и прв чекор кон конечна победа над пандемијата. Во јануари се очекуваат и фрижидерите за складирање на овие вакцини и со тоа македонскиот здравствен систем ќе биде целосно подготвен за вакцинацијата“, напиша на Фејсбук Филипче.