Актуелно

Филип Морис најави дека ќе престане да продава традиционални цигари во Велика Британија

Еден од светските гиганти во тутунската индустрија, Филип Морис Интернешнл (PMI), ќе престане да продава традиционални цигари во Велика Британија во следните десет години. Ова за Дејли Мејл го изјави извршниот директор на компанијата Јацек Олчак.

„Сакам да објавам дека оваа компанија ќе го остави пушењето во минатото. Мислам дека проблемот со пушењето во Велика Британија може да се реши за најмногу десет години“, рече тој.

На прашањето дали тоа значи дека Филип Морис ќе престане да продава традиционални цигари во Велика Британија во рамките на временскиот рок, тој рече: „Апсолутно точно“. Олчак објави дека марката Марлборо ќе „исчезне“ од британскиот пазар и додаде дека компанијата „апсолутно сигурно“ планира да престане да продава цигари во Велика Британија.

Тој рече дека луѓето кои сакаат да продолжат со пушењето ќе можат да се префрлат на современите алтернативи, како што се електронските цигари, кои се сметаат за помалку штетни за здравјето.

Приказната за Филип Морис започнува со отворањето во 1847 година во Лондон на првата продавница што продава рачно направени цигари од ориентал од тутун, кои доаѓале од Отоманската империја. Меѓу брендовите на Филип Морис се: Малборо, Л & М, Филип Морис, Честерфилд, Парламент, Мурати, Вирџинија Слимс и други.

To Top