Екстра

„Езерскиот близнак“ на Охридското Езеро на другиот крај од планетава

Неговите настанувачки и природни карактеристики го прават нашиот езерски бисер Охридско Езеро уникат во светот по многу нешта: тоа е едно од најстарите езера на планетата Земја, тектонски формирано, со повеќе карстни извори и голема истека – реката Црн Дрим, бројни реликтни видови во него и други спецификаци.

А за неговата приказна да биде уште поимпресивна, нашето Охридско Езеро има свој „езерски двојник“ на другиот крај од светот, поточно во САД.

Охридско Езеро

Езеро Тахо

Езерото Тахо, лоцирано помеѓу сојузните држави Калифорнија и Невада, има неверојатна сличност според неговите карактеристики со Охридското Езеро. Езерото Тахо (Tahoe) е лоцирано на околу 120 km североисточно од градот Сакраменто во Калифорнија.

Охридско Езеро

Езеро Тахо

Сличноста помеѓу двете езера е евидентна во многу нешта. ТНа пример, во однос на Охридското, езерото Тахое е само малку поголемо (490 km кв., наспроти 358 km кв.), нешто подлабоко (501 m наспроти 288 m), со слична форма (долго 35 km, широко 18 km и со брегова линија од 116 km наспроти 31 km, 15 km и 88 km соодветно кај Охридското).

Охридско Езеро

Езеро Тахо

Двете езера имаат скоро иста старост (околу 2 милиони години), опколеност од двете страни (источна и западна) со планини, па дури и иста провидност (22 до 25 m) и секако, неверојатна природна убавина.

На двете езера, туризмот е носечка стопанска гранка, со тоа што, разбирливо на Тахое е многу поразвиен, со сите елементи на зачувување на прекрасната природа.

Извор: Игеопортал

Advertisements
To Top