Еве колку се просечните бруто плати во 50 занимања во Германија


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Германскиот Сојузен завод за статистика објави листа на просечни месечни бруто плати за 50 занимања.

Како што објави списанието „Феникс“, трајно вработени фризери добиваат бруто 1.778 евра месечно, додека мехатроничарите за моторни возила добиваат околу 1.400 евра повеќе, со просечни 3.204 евра.

Негувателките заработуваат помалку од просекот (кој е 4105 евра) и се со бруто плата од 3559 евра месечно. Во различните квалификации за обука, лекарите (7.706 евра), адвокатите (8.405 евра) и пилотите (8.739 евра) се меѓу првите по заработувачка.

Постојаните вработени со завршена стручна подготовка просечно заработуваат по 3.521 евро бруто месечно. Без стручна квалификација, пак, платата е 2817 евра.

Со диплома платата е 4.551 евро, со магистерски околу 1.600 евра повеќе (6.188 евра). Просечната плата на вработените со докторат е 8.687 евра.

Ова се месечните бруто плати за 50 занимања во Германија:

-Пилот -8739 евра
-Адвокат -8405 евра
-Доктор -7706 евра
-Судија -6981 евра
-Финансиски аналитичар -6534 евра
-Програмер -5541 евра
-Референт -5506 евра
-Трговец -5432 евра
-ПР менаџер -5388 евра
-Банкарски службеник -5277 евра
-Наставник (средно училиште) -5188 евра
-Референт за осигурување -4767 евра
-Архитект -4747 евра
-Фармацевт -4714 евра
-Уредник -4598 евра
-Хемиски лабораториски техничар -4463 евра
-Агент за недвижности -4447 евра
-Моден дизајнер -4409 евра
-Даночен консултант -4355 евра
-Водоводџија -3970 евра
-Туристичка агенција -3894 евра
-Пожарникар -3845 евра
-Сметководител -3773 евра
-Референт за испорака -3729 евра
-Канцелариски работник -3649 евра
-Негувател -3559 евра
-Преведувач -3533 евра
-Ентериер -3524 евра
-Мехатроника на возила -3204 евра
-Циглар -3172 евра
-Инструктор по возење -3124 евра
-Магацин -2979 евра
-Покрив -2957 евра
-Гробар -2932 евра
-Физиотерапевт -2839 евра
-Професионален возач -2868 евра
-Продавач -2813 евра
-Глазиер -2818 евра
-Внатрешен декоратор -2793 евра
-Автопортрет -2762 евра
-Пекар -2738 евра
-Поштар -2719 евра
-Чувар на животни -2632 евра
-Хотелски службеник -2593 евра
-Готви -2590 евра
-Касиерка -2519 евра
-Персонал за чистење -2329 евра
-Козметичар -2287 евра
-Фризер -1778 евра