Еве кои валути се моментално најстабилни во светот

Михаил Шулгин, шеф на глобалното истражување во рускиот Откритие инвестментс, објави дека франкот, јенот и данската круна се најстабилните валути во светот и не им се заканува девалвација.

Американскиот долар останува доминантна резервна валута. Од почетокот на 1970-тите, индексот на доларот во однос на кошницата на главни валути ретко се зголемуваше или опаѓаше за повеќе од 10 проценти на крајот на годината.

Само во седум случаи годишниот пад надмина 10 отсто, а во осум случаи растот за годината надмина 10 отсто. Во 21 век, индексот на доларот излегува од колосек од + 10% до -10% само четири пати: во 2002, 2003, 2005 година во 2014 година, прецизираше аналитичарот.

– Ако девалвацијата се однесува на девалвација на валутата во однос на доларот, која беше и остана најпопуларна резервна валута, тогаш, како што покажува историјата, од 1970-тите, швајцарскиот франк, јапонскиот јен и данската круна се најотпорни на девалвација. – објасни Шулгин.

Историските проценки за промените на доларот во однос на франкот, јенот и данската круна покажуваат дека депресијацијата на овие валути значително се намалила од почетокот на 2000-тите, рече финанскиот аналитичар.