„Екип“ со историска насловна страна предизвика „бура“ во Европа (фото)

Еден од најеминнетните спортски весници во Европа, францускиот „Екип“ денес излезе со историска насловна страна на која се бакнуваат двајца геј ватерполисти.

„Екип“ на овој начин сака да ја освести темата хомофобија, особено во спортот, па на насловната страна покрај фотографијата напиша и порака: „Бакни кого што сакаш“.

Станува збор за сцена од филмот „Shiny Schrims“ кој разскажува за ватерполо тим како се примрема за геј олимпијада.

Целиот филм е направен како кампања за хомофобија, во која се вклучи и познатиот „Екип“.

Ова е еден од најхрабрите потези во европското новинарското, но предизвика бура од реакции, како позитивни, така и негативни.