Еден тренинг на ROSU – косовските специјалци кои сејат страв (видео)


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Косовската специјална единица ROSU (Regional Operational Support Unit) во моментов е најопасниот одред во Косово. Од нив посебно се жалат Србите кои живеат на северот и кои велат дека често ги забележуваат во патрола во селата.

Оваа полициска единица е формирана во 2002 година и според информациите од медиумите во Србија е сочинета од голем број поранешни припадници на УЧК.

ROSU требало да ја има главната улога доколку возот од Белград сепак успеел да влезе на Косово пред неколку недели, а се подготвувале и да го срушат ѕидот во Митровица доколку на тоа не се согласеа српските власти на северот, известуваат регионалните медиуми.

Погледнете како изгледа еден тренинг на ROSU.