Пресметка за блекџек

блекџек

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Основната стратегија за блекџек е збир на праблекџеказвиле математичари и статистичари со помош на пресметковни симулации за тоа како предноста на казиното да ја сведат на минимум.

Стратегијата за блекџек генерално се заснова на две работи, односно веројатност да се добие некоја карта и дилерот да се следни по точно одредени правила.

Веројатност да се добие 5 изнесува 4 од 52 (7,7%).
Веројатност да се добие 8 изнесува 4 од 52 (7.7%).

Веројатност да се добие било која карта од шпилот,изнесува 4 од 52, бидејќи во шпилот се 52 карти, а 4 карти се со иста вредност. Освен 10, бидејќи таа вредност ја имаат и 10,Ј,Q и К. Веројатноста да добиете 10 во блекџек e 16 od 52 односно 30.8%.

Дилерот не може како и играчот да игра по своја воља, туку мора да се прдржува до одредените правила, а тие се: мора да застане на 17 и повеќе, нема можност да раздвојува карти или да игра дупло, како и дилерот за блекџек не добива сооднос 3:2 како што добива играчот.

Казината можат да поставуваат свои одредени правила, а со тоа основната стратегија за блекџек може да претрпи и мали промени. Овде ќе ги напишеме тие правила и ќе додадеме што е поволно за играчот.

Колку шпилови карти се користат?

Колку помалку шпилови, толку е подобро за играчот. Играта со еден шпил карти е најповолна.

Дали дилерот застанува на 17 (АС и 6) или зема уште една карта?

За играчот подобро е да застане.

На кои карти е дозволено дуплирање?

За играчот дуплирање е дозволено на било кои две карти.

Дали може да се дуплира после раздвојување на картите?

За играчот дуплирање после раздвојување на картите е подобра опција.

За победа во блекџек потребна е среќа и вештина, но треба да знаете дека играњето дури и по совршената стратегија не му дава прдност на играчот, туку само ја смалува на казиното. Играчот може да постигне предност над казиното само со таканаречено броење на картите.