Досега забранетата еротика од Помпеја конечно достапна за пошироката јавност (снимка)


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


„Тајната соба“ на Археолошкиот музеј на Неапол со години беше затворена за посетителите, а во нејзе беа пуштани само лица со „високи морални вредности“.

Во собата се чуваат артефактите пронајдени во урнатините на Помпеја, античкиот град којшто настрадал во ерупцијата на вулканот Везув, крај Неапол. За разлика од останатите артефакти, во „тајната соба“ се чувале мозаици, предмети и скапоцености кои се со еротска содржина.

Старите Римјани биле познати по оргиите и сексуалното општење со поголем број на љубовници, а тоа сè до сега било недостапно за „невините“ посетители на музејот.