Брутален геноцид: Алепо некогаш и сега – сцени од кои боли душа и се стега срцето

Режимот во Сирија со руска и со иранска поддршка несомнено оствари воена победа во Алепо. Скандалозно е што светот пасивно го набљудуваше убивањето, смета Рајнер Золих.

15-12-alepo-nekogas-i-denes

Али Лариџани меѓу првите го честиташе ослободувањето на Алепо. Сирискиот народ таму оствари  успех против терористите, според изјави претседателот на иранскиот парламент.

15-12-alepo-nekogas-i-denes1 15-12-alepo-nekogas-i-denes2

Во реалноста, тоа беше бесрамна самопофалба: воената победа на режимот на Асад во Алепо не би била можна без масивна поддршка од Иран и шиитските милиции финансирани од Иран, каква што е либанската Хезболах. И тоа би било тешко возможно без активно учество на Русија во форма на најбрутални воздушни напади како врз вооружените бунтовници, така и врз цивилното население. Еве еден поглед наназад каков бил градот пред да почне конфликтот.

15-12-alepo-nekogas-i-denes3 15-12-alepo-nekogas-i-denes4

15-12-alepo-nekogas-i-denes20 15-12-alepo-nekogas-i-denes6 15-12-alepo-nekogas-i-denes7 15-12-alepo-nekogas-i-denes8 15-12-alepo-nekogas-i-denes9 15-12-alepo-nekogas-i-denes10 15-12-alepo-nekogas-i-denes11 15-12-alepo-nekogas-i-denes12 15-12-alepo-nekogas-i-denes13 15-12-alepo-nekogas-i-denes14 15-12-alepo-nekogas-i-denes15 15-12-alepo-nekogas-i-denes16 15-12-alepo-nekogas-i-denes17 15-12-alepo-nekogas-i-denes18 15-12-alepo-nekogas-i-denes21 15-12-alepo-nekogas-i-denes22 15-12-alepo-nekogas-i-denes23 15-12-alepo-nekogas-i-denes24 15-12-alepo-nekogas-i-denes25 15-12-alepo-nekogas-i-denes26 15-12-alepo-nekogas-i-denes27