Британските власти тајно се спремаат за смртта на кралицата Елизабета II


1/8 финале на СП: Мегваер пак е главна тема - 15 ден ↓↓↓Британските власти ги почнуваат подготовките за смртта на Елизабет II, открива и пренесува The Times.

Членовите на британскиот кабинет дури и тајно се подготвуваат за прв пат. Тоа се работи под кодното име Castle Dove.

Отворање на оваа сценарио е видно по главните дејства на власта , кои ќе се идентификуваат за време на 10-дневната национална жалост, која ќе биде објавена откако ќе почине кралицата Елизабета II.

Дискутирање на темата не било предизвикано од некакви специфични загриженост поврзани со здравјето на кралицата, но се случило во неделата, кога 92-годишната кралица Елизабета Втора пропуштила служба во катедралата “Сент Пол” во Лондон, бидејќи се чувствувала лошо.

Тоа дало сигнал да се провери , она што со децении е испланирано и дефинирано под кодното име Castle Dove.

Во плановите на Владата се предвидува да се соберат околу 600 од елитата, во чие присуство да биде објавено името на новиот монарх. Ова треба да се направи во Бакингемската палата.

17

Телото на Елизабета Втора ќе биде изложено во Вестминстерската опатија за 4 дена.

Елизабета Втора е во првите редови на Велика Британија од 1952 година . Ова е рекорд за британски монарх. На 2 јуни, специјален монета од 10 фунти беше издадена по повод годишнината, а од двете страни профилот на кралицата беше намален.