Живот

Бионтек најави дека мРНА технологијата ќе ја користи и во борба против маларијата

Фармацевтската компанија Бионтек соопшти дека технологијата мРНА, која е применета на нејзината вакцина против Ковид-19, сака да ја користи за борба против маларијата.

Германската компанија, која ја разви првата широко одобрена вакцина против коронавирусот заедно со американскиот партнер Фајзер, планира да почне клинички испитувања за безбедна и високо ефективна вакцина против маларија до крајот на следната година.

Бионтек информира и дека сака да отвори фабрика за производство на мРНА вакцини во Африка, која спаѓа во регионите кои се борат да добијат доволно дози од вакцината против Ковид-19.

Компанијата претходно соопшти дека работи на кандидат за вакцина против туберкулоза, за која клиничките испитувања треба да започнат во 2022 година, како и на терапии за неколку видови карцином.

To Top