Актуелно

Бигорски манастир станува епископско седиште – отец Партениј избран за епископ

Игуменот на Бигорската Обител, отец Партениј е избран за нов епископ на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија. Со тоа, Бигорскиот манастир станува епископско седиште.

Синодот на МПЦ-ОА го избра за владика на денешната седница на предлог на дебарско кичевскиот митрополит г. Тимотеј.

Отец Партениј ќе ја има улогата на викарен епископ на дебарско-кичевската епархија останува во Бигорскиот манастир, каде ќе биде неговото епархиско седиште. Тој е четиринаесетиот владика во Синодот на МПЦ-ОА

To Top