Живот

Пазете си ги очите за да си го зачувате здрав видот

Ако додека го читате овој текст пред очи ви излегуваат дамки кои наликуваат на црни дупки, тоа значи дека најверојатно страдате од сенилна маскуларна дегенерација. Тоа е нарушен вид пред кој периферниот вид станува остар, но центарот се губи.

Лекарите забележале дека во следните 15 години ова ќе стане најраширено пореметување на видот. Сенилна маскуларна дегенерација се јавува како резултат на намаленото производство на лутеин, каротеноид присутно во мрежницата на окото, а кои имаат функција како “природни очила за сонце”.

Природен извор на лутеин, кој дефинитивно треба да го консумирате во поголеми количини за да се спречи појавата на оваа болест, се темно зелени зеленчуци и жолчки од јајце, но ако вашата исхрана не е доволно квалитетна ( и немате намера да го промените тоа ) збогатете ги додатоците на исхраната со витамински и збогатен лутеин.

To Top