Банките ќе нудат депозити во криптовалути: Германија стреми да стане центар за трговија со дигитални валути


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Иако не се знае кога точно ќе запчнат со таа пракса, по стапувањето на сила на новата Директива за Европската Унија за спречување на перење пари, германските банки ќе започнат да нудат депоизити во криптовалути, пренесува Handelsblatt.

Точниот датум кога промените ќе станат реалност сè уште не е познат, но се очекува да се случи во наредната година.

Германските банки сè уште ќе можат да им понудат на своите клиенти различни производи и услуги засновани на криптовалутите.

Вклучувањето на управување со инвестициските портфолија на ист начин, како што се однесува на акции, обврски и други финансиски инструменти.

„Германија е на пат да стане вистински центар за трговија со дигитални валути. Законодавците во земјата се меѓу пионерите на теренот“ – рече извршниот директор на консултантската компанија „DLC“, Свен Хилдебрант.