Австралиска болница прва ќе произведува 3D печатени органи

Австралиска болница е првата здравствена институција која што ќе добие објект во кој ќе се „печатат“ 3D човечки органи. Во новиот објект ќе се печатат здрави и нови коски и ’рскавици за пациентите, а тоа ќе биде првиот чекор кон печатењето на други човечки органи за потребите на пациентите во оваа болница во иднина.

Болницата е лоцирана во Универзитетот за технологија во Бризбејн, Квинсленд, Австралија, а ќе биде отворена во 2017 година. Лекарите и техничарите прават колекција од ќелии од пациенти и ќе ги користат истите за создавање на целосно нови органи и други телесни делови.