Астрономите открија нова месечина во нашиот Сончев систем

Новооткриената месечина која ја лоцираа научниците е наречена Хипокамп , според античкото животно кое било дел риба, а дел коњ. Хипокамп лебди околу планетата Нептун и е најмала месечина на оваа планета.

Има дијаметар околу 34 километри , а со ова откритие се потврдени 14 месечини околу Нептун. До ова откритие е дојдено преку снимките од сателитот Хабл на НАСА.

Ова небеско тело било снимено уштње 1989, но не му било дадено значење, зашто има мал дијаметар. Потоа во 2004 уште еднаш е забележано, но повторно се мислело дека не станува збор за месечина, туку за друго небесно тело.