Живот

Ако сакате задникот да ви биде како топка, вежбајте со неа

Ако уште при помислата на нов ден исполнет со „чучњеви“ ви се тресат нозете, од денес слободно можете да земете одмор од тие перфектни и често досадни вежби за задник.

Променете ја малку рутината, воведете нови ритуали, особено ако дома имате при рака топка за пилатес. Вистинско време е со неа уште малку да го зацврстите и дефинирате вашиот задник.

Нема да ви тврдиме дека оваа вежба е 100% поефикасна за задникот од „чучњевите“, но е доволно добра до тие мускули да допрете од една малку поинаква перспектива, односно од друг агол. Тоа сигурно добро ќе ви дојде како заемна за сите оние слични стоечки вежби.

Прва вежба

Вежбата можете да ја практикувате како на гифчето подолу, а за „одмор“ предлагаме нешто поедноставна, но еднакво ефикасна варијанта.

Втора вежба

Легнете на подот, рацете пуштете ги покрај телото, а испружените нозе подигнете ги на топката. Потоа, без свиткување на нозете, подигнете го телото од подот (рацете остануваат положени на земја) и во таа положба затегнете го задникот онолку време колку што можете. Оваа вежба лесно можете да ја комбинирате со првата, така што ќе направите десет повторувања од првата вежба, па десетина секунди одмор со нозете на топката, па потоа ја правите втората вежба. Четири такви серии ќе бидат сосема доволни.

A post shared by Nev Fitness (@nevfitness1) on

Advertisements
To Top