99-годишниот Орвил против 92-годишниот Диксон во најбесниот фотофиниш на 100 метри


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Ветеранот од Втората светска војна, 99-годишниот Орвил Роџерс, го победи на USATF Master Indoor неколку години помладиот тркач, 92-годишниот Диксон Хемфил.

Роџерс изјави дека победата на Диксон успеал да ја обезбеди така што за време на трката постојано си ја визуелизирал победата во својата глава. Објасни дека тоа е неговата техника на стимулација.

„Тренирав напорно и ја визуелизирав победата. Тоа е доста корисно, бидејќи ме насочува да ја остварам целта кон која сум се насочил“, вели тој.

Хемфил исто така е оптимист и вели дека смета оти може да го победи Роџерс доколку вежба доволно.

„Знам дека можам подобро. Постојат вежби и тренинзи кои не ги практикувам“, изјави Диксон.

Ова не е прв тркачки дуел меѓу Роџерс и Хемфил. Тие се запознаа на едно натпреварување уште пред пет години и како што велат, оттогаш имаат развиено „пријателско ривалство“.