Злато на почетокот од сезоната за нашите воздухопловни спортисти

Изминатиов викенд, 16-17 март, во Џирокастер, соседна Албанија се одржа меѓународен натпревар во параглајдерство, дисциплина прецизно слетување.

Временските услови беа одлични со поволни одлики на ветрот и термички влијанија коишто овозможија да се направат 6 максимални серии според правилата на FAI. На овој натпревар зедоа учество четириесет натпреварувачи од три различни земји, меѓу кои и членови на македонската параглајдинг репрезентација.

Севкупен победник на натпреварот е Борјан Јованоски член на Параглајдинг Клуб „Делта“, со вкупно 26 сантиметри, додека во женска конкуренција првото место го освои Александра Уфцеска член на клубот „Sky no limit“.

Ова е одличен почеток на натпреварувачката сезона за македонските параглајдеристи. Веднаш се продолжува со подготовки за следните натпревари, европски и светски купови.