Жестока расправија на собраниска комисија: Арбер Адеми со предмети ги гаѓаше пратениците од опозицијата (снимка)

На денешната собраниска комисија за европски прашања се случи жестока кавга помеѓу претседателот на комисијата, Арбер Адеми, и пратеници од опозицијата.

Адеми влезе во жестока расправија со пратениците од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ, а снимка од истата на Фејсбук објави пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Миле Лефков.

Повод за жестоката кавга, на раб на физичко насилство, беше гласањето на дневниот ред, на кој се најде и Законот за работата на судовите, со кој се предлага работниот век на судиите да се продолжи до 67 години.

Пратениците од Алијанса за Албанците и од ВМРО-ДПМНЕ се противат на ваквото решение. На снимката се гледа како пратениците Дафина Стојановска и Антинијо Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ се доближуваат до пултот на Адеми и му го тргаат микрофонот, по што тој го удира Милошоски по рака и фрла шише кон пратениците.

Мистерството за труд и социјала предлага продолжување на работен век на судиите до навршувањето 67 години со што би се продолжил работниот ангажман на 60 судии и 13 обвинители кои се на чекор до пензија.