WhatsApp блокираше два милиони профили заради прекршување на новите правила на компанијата

„WhatsApp“ блокираше два милиони профили за кои беше октриено дека корисниците на истите ги прекршиле новите правила на компанијата.

Компанијата ги блокирала овие налози поради праќање на премногу пораки.

Во објаснувањето се вели дека не станува збор за нормално праќање напораки туку за недозволено и автоматско праќање на голем број пораки.

Два милиони налози се блокирани поради преколем број на пратени пораки, бидејќи компанијата недоамна ограничила колку патни може да биде проследена една порака на други корисници или одредена група.

Речиси сите блокирани профили се од Индија, каде „WhatsApp“ има над 400 милиони корисници.

Во Индија вестите се шират преку „WhatsApp“ и порталите често проследуваат пораки преку оваа аликација.

Така имаат голем број на луѓе кои само ги проследуваат линковигте и вестите, што „WhatsApp“ го забрани да се прави уште во април 2020 година.

Според компанијата тоа е спам и сега после предупредувањата запичнува да ги блокира корисниците кои тоа го прават.

„WhatsApp“ така се бори против спам пораки и против лажни вести, велат од компанијата.