Во добата на роботите, училиштата ги учат децата да бидат излишна роба


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во иднина, ако сакате работа, мора да бидете што е можно поразлични од машините: креативни, критички и социјално квалификувани. Па, зошто тогаш децата се учени да се однесуваат како машини? Децата најдобро учат кога наставата се усогласува со нивниот природен ентузијазам, енергија и љубопитност. Но, зошто тие се построени во редови и треба да седат мирни додека се полнат со факти?

Колумна на Џорџ Монбиот за Гардијан

Во зрелата возраст успеваме преку соработка. Па, зошто соработката при тестови и испити е наречена мамење?

Владите тврдат дека сакаат да го намалат бројот на деца кои се исклучени од училиште. Па, зошто нивните наставни програми и тестови се толку ограничувачки, така што го отуѓуваат секое дете чиј ум не работи на одреден начин?

Најдобрите наставници го користат нивниот лик, креативност и инспирација за да го активираат инстинктот на децата да научат. Тогаш, зошто карактерот, креативноста и инспирацијата се потиснати од страна на задушувачкиот режим на микроменаџментот?

Постои, како што Греам Браун-Мартин пишува во неговата книга „(Ре)осмислено учење“, честа причина за овие контрадикции. Нашите училишта се дизајнирани да произведат работна сила која се бараше од фабриките во 19 век. Саканиот производ беа работници кои ќе седат тивко во своите клупи преку целиот ден, ќе се однесуваат идентично, да произведат идентични производи, да се потчинуваат на казна ако не успеат да ги постигнат потребните стандарди. Соработката и критичкото размислување се она што сопствениците на фабриките посакуваа да го обесхрабрат.

Што се однесува на релевантноста и користа, ние би можеле да ги обучуваме деца да ракуваат и со разбој. Нашите училишта учат вештини кои не само што се непотребни, туку се и контрапродуктивни. Нашите деца страдаат од овој пркосен и нехуман систем за ништо.

Помалку релевантниот систем прераснува вo: колку потешко правилата мора да се спроведуваат, толку поголем стрес тие нанесуваат. Нова реклама за училиште прашува: „Дали ви се допаѓа ред и дисциплина? Дали верувате во деца кои се послушни во секое време? … Ако верувате, тогаш улогата на директор би можела да биде за вас“. Да, многу училишта имаат проблеми со дисциплината. Меѓутоа, изненадува кога деца, кои пукаат од енергија и возбуда, се ограничени на едно место како кокошки на батерија.

Наставниците сега масовно ја напуштаат професијата, нивната потрошена обука и нивните уништени кариери од премногу работа и скршениот дух за стандардизација, тестирање и контрола на врвот. Колку помалку автономија им се дава, толку повеќе се обвинувани за неуспехот на системот. Се појави голема криза во вработувањето, особено во клучни теми како што се физика и дизајн и технологија. Тоа е она што владите го нарекуваат ефикасност.

Секој обид за промена на системот, да се подготват децата за барањата на 21-от век, а не на 19-ти, се демонизирани од страна на владите и весниците, како „социјален инженеринг”. Па, се разбира дека е. Секоја настава е социјален инженеринг. Во моментов ние сме заглавени со социјален инженеринг на индустриската работна сила во пост-индустриска ера. Со секретарот за образование на Доналд Трамп, Бетси Девос, и носталгичната влада во Велика Британија, веројатно е дека ќе стане уште полошо.

Кога им е дозволено да ги применат својата природна креативност и љубопитност, децата го сакаат учењето. Тие учат да одат, да зборуваат, да јадат и да играат спонтано, преку гледање и експериментирање. Потоа, тие се на училиште, а ние им го поттиснуваме овој инстинкт седнувајќи ги и принудно ги храниме со инертни факти и тестирајќи го животот надвор од нив.

Не постои единствен систем за добра настава на деца, но најдобрите од нив имаат заедничко: тие отвораат богати светови во кои децата можат да истражуваат на свој начин, да ги развиваат нивните интереси со помош, наместо со индоктринација. На пример, Академијата Еса во Болтон му дава на секој ученик iPad, на кои тие создаваат проекти, споделуваат материјал со нивните наставници и еден со друг, и може да се јават кај нивниот наставник со прашања за нивната домашна задача. Со намалување на рутински задачи, овој систем им овозможува на наставниците да им дадат на децата индивидуална помош.

Други училишта отидоа во спротивна насока, ги носат децата на отворено и со користење на природниот свет ги вклучуваат нивните интереси и развој на нивните ментални и физички способности (движењето „Шумско училиште“ го промовира овој метод). Но, тоа не е прашање на технологија, поентата е дека вклученоста на детето во светот е богата и разновидна, доволно за да ја поттикне нивната љубопитност и да им дозволи да најдат начин на учење, кој најдобро го отсликува нивниот карактер и вештини.

Постојат голем број на наставни програми дизајнирани да работат со деца, а не против нив. На пример, „Mantle of the Expert “ ги охрабрува да формираат тимови за истрага, решавање на имагинарни задачи како што се ископување на гроб или спасување на луѓето од катастрофа. Сличен пристап, наречен „Потрагата по знаење“, се основа на начинот на кој децата се учат да играат игри. За да ги решат комплексните задачи што им се дадени, тие треба да се здобијат со многу информации и вештини. Тие го прават тоа со возбуда и издржливост на гејмер.

Пристапот Реџо Емилија, развиен во Италија, им овозможува на децата да развијат своја сопствена програма, врз основа на она што ги интересира повеќето, отворање на предмети со кои се соочуваат, со помош на нивните наставници. Училиштата „Ашока Чејнџмејкер“ ја третираат емпатијата како „основна вештина, на исто ниво со читање и математика”, и ја користат за да се развие еден вид на отворена соработка што, тие веруваат, ќе биде клучна вештина на 21 век.

Првото мулти-расно училиште во Јужна Африка, „Вудмид“, разви целосно демократски метод на настава, чии правила и дисциплина беа надгледувани од страна на студентскиот совет. Нејзините интегрирани студиски програми, како и новиот систем во Финска, ги исфрлија традиционалните предмети во корист на учениците да истражуваат теми, како што е златото, или односите, или океанот. Меѓу неговите алумни членови се некои од најистакнатите мислители, политичари и бизнисмени во Јужна Африка.

Во земјите како што се Велика Британија и САД, некои програми успеваат и покрај системот. Тоа што овие влади го направија учењето да биде тешко и болно за децата, не можеа да направат подобра работа. Да, ајде да имаме некаков социјален инженеринг. Ајде да ги подготвуваме нашите деца надвор од фабриката, а надвор во реалниот свет.

Извор: Радио МОФ