Владиниот кабинет на Канада „ќе ве падне на задник“


Викенд најава - Најинтересно во Серија А! ↓↓↓А нема што да ве паѓа на задник, таков си е каков што треба да биде секој нормален владин кабинет – вистинскиот човек со вистинската струка на вистинското место. Одиме со пописот.

Министерот за здравство е лекар.

Министерот за транспорт е астронаут.

Министерот за национална безбедност е индиски воен ветеран.

Министерот за млади е на возраст под 45 години.

Министерот за земјоделие и земјоделски производи е бивш фармер.

Министерот за јавна безбедност и вонредни состојби е извидник.

Министерот за иновации, наука и економски развој е некогашен финансиски аналитичар.

Министерот за финансии е успешен бизнисмен.

Министерот за правда беше државен јавен обвинител и лидер на First Nations (канадски Абориџини).

Министерот за спорт, како и за лица со посебни потреби е параолимпиец со оштетен вид.

Министерот за риболов, океани и канадска крајбрежна стража е Инуит.

Министерот за наука е медицински географ со докторска титула.

Министерот за имиграција, државјанство и бегалци беше критичар за имигрантски работи.

Во кабинетот има и многу научници, а истиот вкупно го сочинуваат 50% жени.