Виц: Совеста и разумот на еден лекар прељубник

Лекар не може да заспие. Во него се борат совеста и разумот.
Совеста: Како можеш да спиеш спокојно кога ја изневери сопругата?
Разумот: Зависи…Кога нема време за секс, тоа е. И светец да беше, ќе изневереше.
Совеста: Добро. Има некакво оправдување. Ама тоа да го направиш со пациент – кај ти е лекарската етика?
Разумот: Глупости! Тодорче од поликлиниката редовно спие со свои пациентки – и тие се задоволни, и тој е задоволен.
Совеста замолчува некое време. И токму лекарот да заспие, се јавува: Да, ама Тодорче не е ветеринарен лекар.