Виц: Непотизам во Македонија


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Секаде во светот непотизам значи фаворизирање роднини или пријатели при доделување на функции и почести без притоа да се води сметка за стручноста. Зборот непотизам потекнува од латинскиот збор nepos, nepotis (со значење внук).

Во Македонија, непотизам значи „Не се поти сине, тато ќе те вработи“.