Успех на демонстрантите: Вучиќ го повлече Законот за експропријација


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, се обрати до јавноста по владината одлука за повлекување на Законот за експропријација од собраниска процедура, што беше една од причините за огромните протести што се одржаа последните недели.

„Во самиот закон, како што кажав во претходните говори и покрај тоа што сум еден од ретките претседатели кои вратија закони во Собранието, како што е Законот за води, нешто се случи во желбата, како што ги разбрав луѓето во власта , да се донесе најдобар можен закон“, рече Вучиќ и додаде дека Законот не поминал на јавна расправа.

„Не е донесен по итна постапка, но итни се сите процедури што го регулираат законот. Што беше неуставно, законот не помина на јавна расправа, образложението е ковид, но немојте. Ќе повикаа на партиски митинзи и пет милиони луѓе, а за јавната дебата е проблем ковидот. Според тоа, се консултирав со правни експерти и најдов повеќе работи кои не се добри“, додаде тој.

Зборувајќи за измените на Законот, Вучиќ изјавил дека ја донел и ја потпишал одлуката за враќање на Законот за изменување и дополнување на експропријација во Народното собрание на разгледување.

„Предлогот за измени на Законот за експропријација според процедурата е вратен во Народното собрание на Република Србија и мислам дека поради невнимание на функционерите на српската влада, нивните одлуки ќе можат да се донесат дури по моја одлука. Кој е мојот предлог до Владата на Република Србија? Да не се донесе некој нов Закон за експропријација, туку да се побара од Националната конвенција и од сите други луѓе и сите здруженија, дури и од областа на рударството и енергетиката, да се одржи една од најшироките јавни дебати што може да трае шест месеци, за да видиме ако можеме да дојдеме до широк општествен консензус. Без него нема да одиме со новиот Закон за експропријација“, рече Вучиќ.

Коментирајќи го Законот за референдум и народна иницијатива, Вучиќ рече дека во тој закон не гледа ништо спорно или неуставно.

Тој додаде дека Законот за референдум е усогласен со правото на ЕУ и со Венецијанската комисија. Во однос на Законот за референдум, Вучиќ рече дека ќе исполни се` што се бара од владата и од него.

„Многумина ќе речат – ова е пораз на Вучиќ, но јас сум претседател на сите граѓани, колку и да ја сакав партијата што ја водам, мојата работа е да се грижам за граѓаните и да ги вратам законите против кои граѓаните се противат. ” тој рече.

„Велат Вучиќ се исплашил, ја чува власта. Јас не ја чувам власта, ми останаа уште два и пол месеци. Никој не се грижи, демонстрирајте, протестирајте, но тоа не и треба на нашата земја. Јас сум горд за некористење водени топови, зашто демократијата кај нас е кревка, мора да ја зачуваме и изградиме, никогаш не смееме да дозволиме да ни се случи случајот со Ранко Паниќ.Денеска изградивме држава која е 10 пати попросперитетна отколку што беше.Ние реновираме, реконструираме и градиме се`“, рече Вучиќ.