Актуелно

Трговските центри, обложувалниците и други „шалтер-систем“ дејности од утре почнуваат со работа

После одржаната владина седница, премиерот Оливер Спасовски соопшти дека од утре ќе почнат да работат Заводот за рехабилитација на слухот, автошколите, авто испитните центри, спортски центри, спортски и други обложувалници со шалтер систем, како и трговските центри и молови без угостителските дејности. Трговските центри ќе работат од 10 до 16 часот, со исклучок на недела кога ќе бидат затворени.

Долгорочно тој најави три фази на олеснување на мерките и дури третата фаза предвидува целосно враќање на работниот процес со почитување на превентивните мерки за лична хигиена и дистанца. Ова треба да се сфати како неопходност за заштита на ншшето здравје, порача премиерот Оливер Спасовски.

-Преземаме нов чекот кон новата нормалност. Сметаме дека ситуацијата е под контрола, а здравствениот систем постигнува ефикаснот во справување со фаталниот вирус ковид-19 -истакна Спасовски.

Оваа ситуација, потенцираше тој, е резулатат на сеопфатни и системски мерки носени исклучиво врз основа на препораките од Космисијата за заразни болести и врз основа на нивните научни анализи и СЗО.

-Од Комисијата имаме јасни укажувања, дека влегуваме во период кога се очекува дополнително опаѓање на интензитетот на вирусот, што ја отвора можноста за пошуштање на мерките, но под крајно прецизни услови и критериуми. Мерките не само што дадоа добри резултати, туку ги зајакнавме медицинските капацитети, за разлика од почетокот, и сме подготвени да одговориме на понатамошниот тек- рече Спасовски.

Појаснувајќи ги поконкретно фазите со олеснувањата, тој соопшти дека првата фаза опфаќа тековно функционирање на стопанските дејности во време на вонредна состојба и ограничување на движење, со постепено намалување на времетраењето на ограничувањето. Втората фаза е транзициона односно иницијално воспоставување на работните процеси, со строго одредени мерки. Третата фаза е потполно враќање на редовно работниот процес, со почитување на противепидемиски мерки, прицизираше Спасовски.

Околу угостителските објекти Спасовски рече дека опасноста од ширење на вирусот таму е најголема, и затоа следната недела ќе разговараат за оваа тема.

Околу третиот сет на економски мерки премиерот рече дека се уште се разговара за нив и тие се во работна верзија. Тој ги спомена и општините како можност и тие да помогнат околу мерките.

Запрашан до кога ќе трае за вонредната состојба Спасовски рече Владата прави анализа на она што досега е постигнато со неа, особено во делот на здравствената криза. Намалување на бројот на инфицираните, но и импликациите врз економијата ќе бидат основа дали ќе има предлог до претседателот за нова вонредна состојба, изјави премиерот.

To Top