Технолошкиот конгломерат Панасоник воведува четиридневна работна недела


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Технолошкиот гигант Панасоник е најновата голема јапонска компанија која воведува четиридневна работна недела за заинтересираните вработени, јавија јапонски медиуми.

– Мораме да ја поддржиме благосостојбата на нашите вработени, нагласи извршниот директор на Панасоник, Јуки Кусуми на брифинг со инвеститори.

Во обид да се подобри рамнотежата меѓу работата и животот во земјата, јапонската Влада минатиот јуни препорача компаниите да им дозволат на вработените да се одлучат за четиридневна работна недела.

Веќе неколку големи јапонски компании воведоа четиридневна работна недела.

Многу компании за иновации се обидуваат да привлечат добри работници преку предлози за повеќе викенди. Ова го решава прашањето за ограничен персонал.

Пратениците во Јапонија дискутираат за опцијата за дополнителен слободен ден.