Србија со нова донација од 20.000 вакацини Спутник V за Македонија – вакцините стигнаа кај нас

20 илајди вакцини од Спутник В како нова донација од Србија пристигнаа во Македонија.

Премиерот Зоран Заев рече дека плус нови 20 илјади дополнителни дози руска вакцина ќе пристигнат во наредниот период. Вакцините пристигнаа на Клиниката за трансуфзиологија, а од понеделник ќе ги примаат граѓаните кои се во ризичните профисии: полиција, АРМ, медиумски работници, судии, обвинители, возчаи на ЈСП, вработените во патарините и градинките. Имунизацијата ќе почне во понеделник во салата Борис Трајковски.

Во Македонија досега стигнаа 8.190 донација од Фајзер, шест илјади дози Спутник В кои ги набави македонија и 24 од ковакс механизмот Астра Зенека, вкупно 58.190 вакцини. Премеирот Зоран Заев рече дека ја чека вакцината и дека досега ниту еден функционер не се вакцинирал преку ред.

Во април се очекува втората пратка од „АстраЗенека“, односно 76 илјади дози преку Ковакс-механизмот, како и вакцините од Кина.