Спој на карпи и дизајн: Футуристичка архитектура пред своето време


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Компанијата „Doolittles“ создаде совршена органска форма на конструкција на куќа, која одлично се камуфлира во своето природно опкружување и поради убавиот стил заслужува да биде осветлена со рефлектори и истакната во некои огромен изложбен хангар.

29.3.Doolittles2

29.3.Doolittles3

Куќата претставува нешто што сигурно до сега не е видено дури и во најфантастичните филмови. Направена е од ребраста структура на кафез, вешто скриена во камен на простор од десет хектари и е во сопственост на брачната уметничка двојка Беверли и Џеј и сопственик на студиото  „Doolittles“.

29.3.Doolittles4

29.3.Doolittles5

Изградбата на куќата почнала во 1988 година, а официјално е завршена во 1993 година,  За изградбата се користени бетонски челик, стакло и бакар. Конструкцијата има 26 столбови кои излегуваат од покривот и наликуваат на големи крила. Формата на антена дава ребраст изглед.

29.3.Doolittles6

29.3.Doolittles7

29.3.Doolittles8

29.3.Doolittles9

29.3.Doolittles10