Швајцарскиот суд го ослободи Платини од обвинението!

Поранешниот претседател на УЕФА, Мишел Платини, кој беше суспендиран и обвинет поради исплата од 2 милиони швајцарски франци од ФИФА, е ослободен од швајцарскиот обвинител.

Легендарниот француски фудбалер имаше стастус „меѓу сведок и обвинет“ во кривичниот процес против тогашниот претседател на ФИФА, Сеп Блатер. Против Платини никогаш не беше покрената ниту една кривична постапка.

Доказите се однесуваа на Блатер и неговата дозвола ФИФА на Платини да му исплати два милиони долари во 2011 година.

Според „Ле монд“, во писмото пратено од Седрик Ремунд, швајцарскиот државен обвинител до адвокатот на Платини, Винсен Солари се потврдува дека Швајцарија нема да го гони легендарниот француски фудбалер.

„Можеме да потврдиме дека оваа процедура веќе нема да биде насочена против вашиот клиент, кој нема да биде обвинет“, се вели во дел од писмото.

Поранешниот претседател на УЕФА, Мишел Планити изјави дека планира да му се врати на фудбалот.