Што значи љубовно бомбардирање?

Што значи љубовно бомбардирање?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Љубовното бомбардирање е еден вид емоционална злоупотреба каде што некој користи големи гестови за да манипулира со друга личност. Љубовниот бомбаш може да ве „бомбардира“ со подароци, комплименти и наклонетост, но овие постапки не се прават од добрина. Наместо тоа, љубовното бомбардирање се користи за да се направи пријател, партнер или саканата личност да зависи од нив за да може да ја контролира врската.

Зошто луѓето сакаат бомба?

Љубовното бомбардирање често произлегува од несигурноста околу довербата и зависноста од другите. Луѓето обично сакаат бомба за да добијат контрола во врската и да направат другите да се чувствуваат виновни поради преиспитувањето на нивните постапки. Понекогаш љубовното бомбардирање е намерна манипулација. Во други случаи, луѓето можеби не сфаќаат дека го прават тоа.
Романтичните партнери се со поголема веројатност да сакаат бомба, но секој може да го направи тоа – вклучувајќи ги пријателите и семејството. Сепак, љубовното бомбардирање е типично манипулативна тактика што ја користат луѓето со нарцисоидно растројство на личноста – растројство на личноста каде што некој се чувствува самобитен и има право на внимание и пофалба.
Љубовното бомбардирање исто така може да биде научено однесување. Луѓето може да започнат со љубовно бомбардирање откако ќе го научат тоа од родителите, траумите од детството или минатите навредливи врски.

Кои се знаците на љубовното бомбардирање?

Знаците за бомбардирање на љубовта може да варираат од личност до личност. Сепак, тоа е типично несакан голем гест што на почетокот може да ве направи непријатно, а не едноставно да ве сака. Некои различни знаци на љубовено бомбардирање вклучуваат:
Претерани изјави за љубов или восхит: Љубовниот бомбаш може да ви каже дека ве сака и постојано ви ласка – честопати премногу рано во врската. Можеби ќе им се допаднат и неверојатните јавни прикази на наклонетост и ќе бараат вашето внимание.
Постојано ви се јавува или ви испраќа пораки за да се пријавите: вашиот партнер може да го игнорира вашиот распоред и да не го почитува вашето време со постојаното комуницирање. Тие исто така може да се иритираат ако не одговорите кога се „загрижени“ за вас.
Брзање во врска: Тие можат да направат интензивни планови за заедничка иднина уште на почетокот на врската. Љубовниот бомбаш, исто така, може да изјави дека сте нивна сродна душа или да избрза со посветена врска пред навистина да го запознаете.
Давање непотребни или непосакувани подароци: Љубовниот бомбаш може да плати за екстравагантни и несакани подароци за да ве натера да мислите дека ве сака и има ваш најдобар интерес. Овие подароци може да бидат премногу, а љубовниот бомбаш ќе ве потсети на нив како долг.
Постојано пофалби или комплименти: Се чини дека вашиот партнер секогаш ја кажува вистинската работа, но комплиментите изгледаат претерани. Тие исто така може да станат премногу заинтересирани за вашите хоби и достигнувања.
Границите се игнорираат: Љубовниот бомбаш не сака да му се каже не или да слуша здрави граници. Ако разговарате дека се чувствувате преоптоварено или имате потреба од нив да престанат со некое однесување, тие може да тврдат дека тоа го прават за ваш најдобар интерес.
Овие знаци се разликуваат од однесувањето во љубовна, здрава врска, бидејќи овие постапки често може да ве натераат да се чувствувате вознемирени. Знаците за бомбардирање на љубовта, како што се прекумерното комуницирање на чувствата и постојаната комуникација, исто така ги преминуваат здравите граници. На љубовниот бомбаш нема да му се допадне што се обидувате да поставите граници.
Овие љубовни бомбашки акции може веднаш да бидат црвено знаме. Сепак, може да се фатите како второ да ги погодите бидејќи вашиот партнер изгледа дарежлив и сакан. Љубовното бомбардирање е форма на гаснење. Осветлувањето на гас може да ве натера да ги преиспитате вашите чувства како вие да сте проблемот. Можеби ќе почнете да верувате дека вашиот љубовен бомбаш има најдобар интерес и треба да бидете благодарни.

Зошто љубовното бомбардирање е штетно?

Љубовното бомбардирање е знак за нездрава врска бидејќи однесувањето е манипулативно и може да биде емоционално навредливо. Љубовното бомбардирање честопати е тактика за семејна злоупотреба што се користи за да се запали некого со гас за да може партнерот да го изолира и контролира. За возврат, лицето кое доживува љубовен бомбашки напад најверојатно ќе се бори со своето ментално здравје и ќе заглави во нездрава, навредлива врска.

Како што напредува љубовното бомбардирање, емоционалната злоупотреба може да се влоши и да стане физичка. Љубовното бомбардирање често е дел од циклусот на нарцисоидна злоупотреба, кој вклучува:
Идеализација: Вашиот партнер ве опсипува со подароци и наклонетост на почетокот на врската. Можеби се чувствувате како да сте во виорна романса или друга интензивна, грижлива врска. Оваа личност постојано ви кажува колку ве сака и планира иднина со вас. Тие исто така се во постојана комуникација и стануваат длабоко заинтересирани за се што правите и имате да кажете.
Обезвреднување: Тие големи гестови и комплименти можат да ве направат удобно со врската. Вашиот партнер може да почне да бара повеќе од вашето време или да се иритира ако не го поминувате целото ваше време со него. Ако второ ги погодите вашите чувства врз основа на овие црвени знамиња, вашиот партнер може да ве запали со гас или да употреби физичко насилство за да ве заплаши.
Отфрлање: Кога ќе сфатите дека однесувањето на вашиот партнер е нездраво, се соочувате со него и се обидувате да поставите граници. Како одмазда, тие одбиваат да направат компромиси или да ве обвинат за нивните постапки. Партнерот може одеднаш да ја прекине врската за да ве остави да се чувствувате како тоа беше твоја вина. Можеби веднаш ќе ве заменат со нов партнер.

Што да направите ако ве бомбардираат со љубов

Ако мислите дека некој сака да ве бомбардира, слушајте ги вашите мисли. Љубовното бомбардирање често ги тера луѓето првично да ги преиспитуваат своите вистински чувства, а врската може да се чувствува непријатно или преголема.
Партнерите, членовите на семејството и пријателите треба да ги почитуваат вашите граници кога ќе бидат прашани. Ако чувствувате дека сте бомбардирани од љубов, треба да се соочите со нив за нивното однесување и да разговарате за поставување граници. Работењето преку однесувањето кое предизвикува љубов и се држи до здравите граници може да потрае некое време, но може да помогне во заздравувањето на врската.
Можеби ќе треба да ја прекинете врската ако партнерот или пријателот лошо реагира на дискусиите за границите, одбива да се промени или ве обвинува за своите постапки. Никогаш не сте виновни кога некој се обидува емоционално да ве манипулира. Ако ви треба помош за навигација на вашите чувства по емоционална злоупотреба или прекинување на врската, посетата на професионалец за ментално здравје може да помогне.

Љубовното бомбардирање е еден вид емоционална злоупотреба каде што некој користи големи гестови за да манипулира со друга личност. Љубовниот бомбаш може да ве „бомбардира“ со подароци, комплименти и наклонетост, но овие постапки не се прават од добрина. Наместо тоа, љубовното бомбардирање се користи за да се направи пријател, партнер или сакана личност да зависи од нив за да може да ја контролира врската.

Зошто луѓето сакаат бомба?

Љубовното бомбардирање често произлегува од несигурноста околу довербата и зависноста од другите. Луѓето обично сакаат бомба за да добијат контрола во врската и да направат другите да се чувствуваат виновни поради преиспитувањето на нивните постапки. Понекогаш љубовното бомбардирање е намерна манипулација. Во други случаи, луѓето можеби не сфаќаат дека го прават тоа.
Романтичните партнери се со поголема веројатност да сакаат бомба, но секој може да го направи тоа – вклучувајќи ги пријателите и семејството. Сепак, љубовното бомбардирање е типично манипулативна тактика што ја користат луѓето со нарцисоидно растројство на личноста – растројство на личноста каде што некој се чувствува самобитен и има право на внимание и пофалба.
Љубовното бомбардирање исто така може да биде научено однесување. Луѓето може да започнат со љубовно бомбардирање откако ќе го научат тоа од родители, трауми од детството или минатите навредливи врски.