Дали мирисот на жената може да ни помогне да ја одредиме нејзината плодност?

Дали мирисот на жената може да ни помогне да ја одредиме нејзината плодност?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Луѓето можеби ги немаат вградените способности на другите видови слични на кучиња, но мирисот е исто така важен дел од нашите животи…

Ова може да биде одлучувачки фактор во одредени случаи, без разлика дали ни се допаѓа некој или не. Според една нова студија, откриено е дека одредени мириси се многу попривлечни за мажите кај жените од другите.

Истражувачите од Универзитетот во Берн сакале да откријат дали можеме да одредиме кој мирис го сакаме кај жените во различни делови од нивниот менструален циклус. Ова може да се најде во мерењето на нивото на женскиот хормон кај 28 испитаници, кои подоцна биле оценети од 57 мажи.

„Жените со високо ниво на естроген и низок прогестерон се многу попривлечни за мажите во однос на мирисот“, вели Дарија Кнох, водечки истражувач на студијата.

Оваа рамнотежа на хемороиди укажува на високата плодност на жената, па логично е да ги сметаме дамите многу попривлечни кога се случува оваа хемиска реакција. Од еволутивна гледна точка, тоа значи дека жените се многу поспособни да имаат деца.

Претходните истражувања исто така покажуваат дека жените стануваат многу посексуални во одредени периоди од нивниот менструален циклус, бидејќи високото ниво на естроген ги прави нивните лица и тела попривлечни за мажите. Така, теоретски, додавањето мирис на целата мешавина уште повеќе ја зголемува репродуктивната привлечност.

Тимот на научници исто така бара да утврди дали хормонот на стрес кортизол или одредени гени исто така може да влијаат на привлечноста кај жените.

„Одредени студии открија дека изборот на партнер може да се заснова на тоа што мажите и жените имаат различен имунолошки систем, така што нивните деца ќе добијат максимална можна одбрана од патогени при раѓањето“, рече водечкиот научник Јанек Лобмаер. Друга теорија е дека кога се бакнуваме, всушност се обидуваме да ја почувствуваме и мирисаме личноста за да ги утврдиме разликите во имунолошкиот систем. Сепак, пронајдените резултати не успеаја да докажат дека нивото на кротизол и типот на имунолошкиот систем немаат претерано влијание во овој случај.

Затоа, иако користиме парфеми и други работи за убаво да мирисаме, според истражувањата, заклучокот е дека нашите природни ароми се најпривлечните работи за нашите партнери, но само доколку нивната биологија ни одговара.