Што се случува 300 метри под мразот на Антарктикот? (видео)


Unboxing: Што е ново во студиото на BMG Network!? ↓↓↓


Намалувањето на дебелината на ледената покривка на Земјата дефинитивно е најексплицитниот и најеклатантен пример и показател за огромното влијание на климатските промени.

Група научници од Нов Зеланд одлучија да одат под површината на мразот и одблиску да ги набљудуваат екстремните промени во природата.

Обидувајќи се да дознаат што се случува под ледената покривка на Антарктикот, научниците ископаа дупка длабока 300 метри и спуштија камера во неа.

Истражувачите соопштија дека податоците покажале дека океанот денес е потопол во однос на 1970 година, кога се вршени последните мерења.