Санта од над 1 трилион тони мраз се отцепи од Антарктикот (видео)


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Изгледот на Антарктикот е неповратно изменет, соопштија денес истражувачите од британскиот универзитет Свонси.

Се проценува дека ледениот брег има маса од ијлада милирајди тони, и е еден од најголемите брегови што се одвоил од јужниот пол.

Одвоеното парче има површина од 6.000 квадратни километри, што е околу четири пати поголема површина од онаа на Лондон, или  25 пати поголема површина од Скопје.

Ледениот брег се одвоил од ледениот гребен Ларсен Ц.