Актуелно

Пренаселениот Дубровник забранува отворање нови ресторани

Атрактивниот и пренаселен Дубровник изминативе години водеше жолчна борба со ефектите од прекумерните туристички посети преку ограничување на бројот на крстаречки бродови кои пристигнуваат на градско пристаниште, намалувајќи го бројот на штандови за сувенири, како и намалувањето на масите и столчињата пред ресторанот за 20 проценти. Но, сега, најголемиот туристички бисер во Хрватска предложи уште построга мерка: нема да дозволи нов ресторан да се отвори во Дубровник, пренесува „СNN“.

Во последниве години, градот бележи значителен пораст на бројот на посетители, делумно заради популарноста што ја стекна со појавување во познатата серија „Game of Thrones“.

Советот на Дубровник ќе гласа во декември за предлогот за ново правило за ресторани со кое ќе се воведе мораториум на сите нови столчиња и масите на отворено во Стариот град во наредните пет години.

Иако ова можеби не изгледа како посебен потег за многумина, забраните за нови градини треба да се имаат предвид дека рестораните во Стариот град Дубровник практично се вметнати во sидовите, така што бројот на места во внатрешноста е прилично ограничен и лимитиран и всушност го спасуваат сообраќајот.

Во пракса, ваквиот потег всушност значи забрана и кога ќе се запрашаат дали тоа ефективно значи петгодишна забрана за нови ресторани, Мато Франковиќ, градоначалникот на Дубровник изјави за „СNN“: „Точно“.

– Секој што сака да отвори ресторан во Стариот град во наредните пет години, нема да може да добие градина на отворено, или да добие дозвола да постави маси и столови на отворено. Тие можат да отворат ресторани, но само во затворен простор, без градината. Сепак, знаејќи го Стариот град, многу е тешко да се најде место за работа внатре. Деведесет и девет проценти од ресторанот работи претежно надвор, според градоначалникот.

Градскиот совет го поседува целиот јавен простор во Дубровник и затоа може да одлучи дали на ресторанот ќе му се додели отворен простор со маси или не. Ако ресторанот се затвори, рече Франковиќ, тој ќе се смета за целосно затворен – што значи дека другите бизниси нема да можат да го преземат просторот.

Градоначалникот на Дубровник докажува дека е борец против негативните ефекти од масовниот туризам, јави „СNN“, при што се вели дека Франковиќ минатата година најави дека нема да дозволи повеќе од два крстарења на ден да пристигнат во градот. Исто така, бројот на продавници за сувенири во центарот е намален за 80 проценти и веќе е намален бројот на места за седење за рестораните и кафулињата за 20 проценти.

To Top