Префинетост на уметничката рака: Камењата ги прави да изгледаат како да се меки


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Хосе Мануел Кастро Лопез на уметнички начин манипулира со камењата како тие да се направени од мек материјал. Неговите скулптури изработени од парчиња камен се исполнети со извртувања, брановидни и други форми кои даваат контраст помеѓу формата и цврстиот материјал од кој се направени, со што кај гледачот го интригираат прашањето за законите на природата.

Шпанскиот уметник својата инспирација за ваквите уметнички дела и форми ја црпи од Галициската митологија. „Мојата поврзаност со камењата не е физичка, туку магиска“, вели тој. За изработка на овие импресивни камени уметнички форми, Хосе користи главно кварц и гранит.