Повторно имате уринарна инфекција – што да правите?

Повторно имате уринарна инфекција - што да правите?

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Инфекциите на уринарниот тракт се најчесто повторливи болести. Само го преземате резултатот што покажува дека нивото на бактерии е под контрола, за да ги препознаете симптомите (кои се сè само не пријатни) повторно неколку недели подоцна.

Што треба да направите сега? Како да се излечите еднаш засекогаш?

Зошто се повторуваат уринарните инфекции?

Освен ако не сте во среќното малцинство на жени кои никогаш немале инфекција на уринарниот тракт (ИУТ), добро ги знаете симптомите. Често треба да уринирате, но многу малку уринирате кога одите во тоалет. Вашата урина може да биде заматена, крвава и со силен мирис. Сепак, вистинскиот ужас започнува кога овие симптоми одбиваат да исчезнат, дури и со медицински третман. За 25% до 30% од жените кои имале инфекција на уринарниот тракт, инфекцијата се враќа во рок од шест месеци.

Рекурентните уринарни инфекции се почести кај жените отколку кај мажите. Виновникот е вродената анатомска структура на жената, која се состои од пократка уретра која се наоѓа во близина на ректумот. Ова им олеснува на бактериите кои предизвикуваат инфекции, како што е ешерихија коли, да стигнат до мочниот меур и да се размножуваат. Ако имате повторливи инфекции на уринарниот тракт, сте го доживеале данокот што тие го носат на вашиот живот. Сè што можете да направите е да ги намалите факторите на ризик и строго да се придржувате до одредени животни навики.

Фактори на ризик за повторливи инфекции на уринарниот тракт

Инфекциите обично се предизвикани од ешерихија коли, бактерија која живее во цревниот систем. Ако E. coli се пренесе од ректумот во вагината, може да влезе во уретрата (цевката што ја носи урината од мочниот меур) и да го инфицира мочниот меур.

Факторите на ризик за инфекции на уринарниот тракт варираат со возраста. Пред менопаузата, најчести фактори на ризик се сексуалниот однос и употребата на спермициди. Се смета дека сексот го зголемува бројот на бактерии во мочниот меур, а многу експерти ги советуваат жените да уринираат после секс за да ги исфрлат. Спермицидите можат да ги убијат лактобацилите, корисни бактерии во вагината, што го олеснува движењето на E. coli.

Ова се главните фактори на ризик за повторливи инфекции на уринарниот тракт:

Анатомија и/или генетика

Жените се повеќе склони кон инфекции на уринарниот тракт главно поради нивната анатомија. Женската уретра е пократка од машката. Покрај тоа, се наоѓа во близина на отворот на вагината и анусот, што значи дека има поголема можност бактериите од двете области да се шират до уретрата. Откако бактеријата е во уретрата, таа има само кратко растојание да патува до мочниот меур и да предизвика инфекција.
Покрај тоа, некои жени имаат природно ниска отпорност на имунолошкиот систем на бактерии. Научна студија од Харвард покажа дека жените кои имаат повторени инфекции на уринарниот тракт имаат посебни варијации во клеточните рецептори кои ги прават поподложни на бактерии кои предизвикуваат ИУТ.

Хигиена во бањата

Бидејќи уретрата на жената е толку кратка и блиску до вагината и анусот, важно е да се избрише од напред кон назад по одење во тоалет. Ова го намалува ризикот од пренесување на фекалните бактерии од анусот во уретрата. Исто така, важно е да бидете сигурни дека сте чисти и суви пред да ја навлечете долната облека назад. Бактериите можат да паднат на долна облека и да се шират при одење, седење, вежбање итн.

Сексуална активност

Бактериите можат полесно да се шират за време на сексуалната активност, од гениталиите на партнерот, прстите, јазикот или дури и од сексуалните играчки. Таквата активност во таа интимна област може да ги шири бактериите од вагината или анусот во уретрата. Затоа лекарите ви кажуваат да мочате после сексуален однос или да се вклучите во каква било сексуална активност – за да ви помогне да ги исфрлите сите лоши бактерии од уретрата. Практикувањето добра хигиена пред и по сексуалната активност е исто така корисно. Измијте ја интимната зона, како и рацете и прстите пред и после секс. Исчистете ги секс играчките пред и по употреба.
Дијафрагмите, спермицидите и кондомите може да го зголемат ризикот од ИУТ ако сте склони кон повторливи инфекции. Сепак, разговарајте со вашиот лекар за решенија. Можеби ќе можете да земате ниски дози на антибиотици како превентивна мерка шест месеци одеднаш или после секс.

Други здравствени проблеми

Ослабениот имунолошки систем или хроничната здравствена состојба може да ве направи повеќе склони кон повторливи инфекции, вклучително и ИУТ. Дијабетесот го зголемува ризикот од ИУТ, како и некои автоимуни болести, невролошки заболувања и камења во бубрезите или мочниот меур. Ако сте имале операција на кој било дел од уринарниот тракт (уретра, мочен меур, уретер, бубрег), ткивото на лузна или промена во анатомијата може да ве направи поподложни на инфекција.

Што да направите ако уринарната инфекција постојано се повторува?

Ако продолжите да добивате ИУТ, треба да разговарате со вашиот лекар. Откако ќе разговара со вас, вашиот лекар или ќе препорача третмани за повторливи инфекции на уринарниот тракт или ќе ве упати кај лекар специјалист наречен уролог. Урологот се фокусира на болести и проблеми на целиот уринарен систем, за да може подобро да утврди што ги предизвикува вашите инфекции и како да ги лекувате и спречите. Некомплицираните ИУТ обично се третираат со антибиотици една недела, но во комплицирани случаи

Па, долгорочни антибиотици / антибиотици со ниски дози може да се даваат од 6 месеци до две цели години.

За да ги намалите шансите да се заразите во иднина, треба да го промените вашиот животен стил. Еве неколку навики што треба да ги прифатите:

  • Пијте многу вода. Ова помага да се исфрлат бактериите од уринарниот тракт.
  • Уринирајте често. Избегнувајте држење на урината подолго време. Ова ги спречува бактериите да се размножуваат во мочниот меур.
  • За жените, по мокрењето, бришете од напред кон назад, оваа техника избегнува внесување на бактерии директно во уретрата.
  • Практикувајте добра лична хигиена за да ја заштитите вашата приватна област од бактерии. Ова вклучува мокрење после сексуален однос.
  • Исто така, избегнувајте користење на дијафрагми и спермициди за контрола на раѓањето. Тие се поврзани со зголемен ризик од инфекции на уринарниот тракт.