Поцрни и од ноќта: Црни петли и кокошки – елита во птичјиот свет


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Овој уникатен вид на кокошки живее во Индонезија и се смета за своевидна птичја елита. А од фотките се гледа зошто е тоа така.

Кокошките и петлите се целосно црни, и кога велиме целосно, мислиме и на внатрешните органи и целата внатрешна страна на нивниот организам. Сето на нив е црно. Тие се веројатно најцрното живо нешто кое сте го виделе.

Бојата ја добиваат поради феноменот наречен фибромеланозис, безопасна генетска мутација која предизвикува екстра меланин во нивниот организам уште кога се во фаза на ембрионална состојба, па така се раѓаат „црни како ноќ“.