Актуелно

Почина интелектуалната легенда Стефан Сидовски Сидо – филозоф, професор, режисер

Почина еден од најинспиративните професор по филозофија, огромен и посветен вљубеник во филмот, режисер и легенда од интелектуалец, тивкиот Стефан Сидовски – Сидо.

Тој 36 години беше професор во гимназијата „Раде Јовчевски Корчагин“, а предаваше и како вонреден професор по историја на филм и теорија на филм во ЕСРА.

Беше режисер и глумец во своите аматерски филмови, а има и еден краткометражен професионален филм. Сидовски е познат како омилен и инспиративен професор, кој будеше филозофска и прогресивна мисла кај бројни генерации ученици.

Тој е автор на филмовите: Контејнер (2008). Полуден Револуционер (2015), Raison d’etre (2006), Средба (2014), Големиот оратор (2007), C’est la Vie (2016)…

Неговиот последен филм, објавен на Јутјуб, е насловен „Последното кафе“.

Advertisements
To Top