Пензионерскиот синдикат бара воведување минимална пензија


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Од новиот синдикат кој го формираа пензионерите при Конфедерација на слободни синдикати сакаат активно да преговараат со надлежните за да издејствуваат минимална пензија во Македонија што поскоро.

Велат дека формирањето на пензионерски синдикати е нормална пракса во западноевропските држави со цел навреме да се обезбедат пристојни услови за живот на сегашните и идните пензионери, пренесува Алфа.

Најниската пензија во меѓувреме се зголеми за 105%, односно од 4.330 денари во 2006 година, скокна на 8.895 денари во декември 2016 година.

Извор: Фактор