Вебкафе

Пеколот слезе на Хаваи

Евакуацијата на локалното население беше единствениот спасоносен потег кој можеше да се направи на големиот остров на американската сојузна држава Хаваи откако вулканот Килауеа еруптираше и исфрли лава на блиската станбена населба.

На снимките се гледа како лава излегува од пукнатините кои се отвориле на патот и стигнуваат непосредно до куќите. Уништени се 26 куќи.

Пукало стакло, се кршеле садови, ѕидовите се треселе, а и патиштата пукале. Вулканот Килауеа, кој во четвртокот почна да изфрла лава и пареа во местото Пуна, уште е активен.

To Top